Počinju obuke poljoprivrednika za bolje razumevanje berze i tržišta

Bez autora
Mar 26 2024

Privredna komora Vojvodine, Produktna berza Novi Sad, Zadružni savez Vojvodine i Poljoprivredni fakultet Novi Sad organizovaće obuke za sticanje početnih znanja iz oblasti razumevanja tržišnog algoritma, tržišnih predviđanja, upravljanja tržišnim rizicima i funkcionisanjem robnih SPOT i terminskih berzi.

Kako je preneo „Agroklub”, nastava će se biti organizovana interaktivno sa direktnim učešćem polaznika, pitanjima i diskusijom. U toku nastave predviđene su i praktične vežbe.

Predavanja će se realizovati u prostorijama Privredne komore Vojvodine, Produktne berze u Novom Sadu, kao i kompanijama koje trguju na fjučers tržištima.

Edukacija će se odvijati u formatu blok časova u trajanju četiri časa jednom nedeljno a poljoprivrednici sami snose troškove kursa. Prema najavama, predavači će biti dr Vlada Kovačević, direktor Produktne berze, Branislav Vlahović, profesor Poljoprivrednog fakulteta i ekonomista Žarko Galetin, agroekonomski analitičar. U okviru obuke biće održane i panel diskusije, čiji su učesnici: Zoran Trifunjagić “Agrotrading” Novi Sad, Marko Slijepčević, “ KONZUL” Novi Sad i Milan Zorić, CHS Srbija, Novi Sad.

Cena kursa po jednom polazniku je 30.000 dinara. Instrukcije za uplatu kotizacije dobićete od Produktne berze Novi Sad.

Po završetku nastavnog dela obuke izvršiće se evaluacija u formi testa, a polaznici će dobiti sertifikat o odslušanom i položenom obuke osnovnih veština o trgovanju na SPOT, odnosno terminskom tržištu.

Kako se navodi, sertifikati će biti uručeni na završnoj svečanosti, za vreme održavanja 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novo Sadu, za koji će ulaznice obezbediti organizator.

Inače, od sredine prošle godine postoji zahtev poljoprivrednih proizvođača da se u Srbiji omogući terminska prodaja poljoprivrednih proizvoda, to jest žitarica, po uzoru na Budimpeštu i Pariz. Na tu temu u Vladi Srbij, pred kraj 2023. održan je prvi sastanak novoformirane radne grupe koja se bavi unapređenjem trgovanja žitaricama gde su razmenjena mišljenja stručnjaka.

Podsetimo, u Srbiji se na berzi trguje po principu spot kupoprodaja. Kupci i prodavci obavljaju transakcije odmah, dok se na terminskom tržištu poslovi prodaje ugovaraju za neko buduće vreme. Na pojedinim svetskim berzama prikazuje se trgovanje poljoprivrednim proizvodima po terminskim ugovorima za neki budući period. Reč je o takozvanim fjučersima.  Još tada je među strukom pokrenuto pitanje da li je naše tržište spremno za ove novine i koliko su poljoprivredni proizvođači trenutno edukovani da uđu u jedan ovakav, kako su napomenuli, izuzetno složen vid trgovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik